Salt är inte bara en fantastik köks vara, det är den osjungna hjälten bakom kulisserna i fermenteringens magiska värld där ett livligt mikrobiellt samhälle som förvandlar vanliga grönsaker till syrliga, probiotika rika läckerheter, allt under saltets vakande öga.
När vår berättelse tog sin början så hade vi själva en myriad av frågor, så du är inte ensam. Följ med oss när vi försöker avslöja hemligheterna med att välja det perfekta saltet, avmystifierar dess roll i den uråldriga alkemin av saltlake för att ta reda på hur mycket salt är för mycket och vad är lagom?
Vi är långt ifrån experter inom detta ämne men har förståelse för hur viktigt detta skulle vara i vårt självhushåll och därav tagit hjälp av vänliga släktingar men även underbara Caroline har visat sig vara mycket skillad i detta ämne. Så låt oss dyka in i den fängslande världen av salt och mjölksyrejäsning.
Så varför krävs salt för grönsaksjäsning?
Salt är inte bara en nyckel ingrediens i fermentering, utan det spelar också flera viktiga roller i processen. Först och främst neutraliserar salt patogena mikroorganismer, vilket gör att goda bakterier kan etablera sig innan de dåliga gör det. Det är därför salt har använts för att konservera mat sedan tidernas gryning.
För det andra hjälper salt till att dra ut vatten ur grönsakerna, vilket skapar en naturlig saltlake full av näringsämnen för mikroorganismerna. Det täcker också grönsakerna och förhindrar exponering för syre, vilket skapar den perfekta miljön.
För det tredje saktar salt ner uppmjukningen av dina grönsaker, så ju mer salt du tillsätter, desto långsammare går jäsningen och desto längre förblir grönsakerna krispiga. Slutligen är salt det som gör att fermenterad mat smakar gott! En saltgurka, surkål, kimchi... Vi alla älskar dem med en liten nypa salt.
Så om du vill minska saltet i dina jäsningar, tänk på att saltfria fermenteringar ofta är väldigt korta (några dagar), eftersom grönsakerna snabbt mjuknar. Därför, om du vill hålla dina grönsaker krispiga och läckra över en längre tid, snåla inte med saltet!
Lägg till kommentar
Kommentarer