VIKTIGA VERKTYG FÖR EN FRAMGÅNGSRIK FERMENTERING HEMMA

Denna förvånansvärt enkla process kräver väldigt lite ansträngning, men är något tidskrävande och lite därav som mjölk syrade, fermenterade grönsaker oftast kostar en slant. De tar tid att växa fram och ger inte alltid önskat resultat.

Att fermentera din egen skörd är ett roligt och kreativt sätt att bevara dina favorit produkter, och du kan ofta använda vardagliga föremål som finns hemma.

När du börjar känna dig lite mer varm i kläderna och känner dig redo att investera i specialiserad utrustning för en bättre upplevelse så rekommenderar vi att du investerar i glasburkar, köp glasburkar i olika storlekar men flera av samma storlek. På så sätt kan du enklare förvar dem och allt blir mer sorterat.

Du bör även investera i gummiband för att hålla din silduk, ostduk i bomull på plats. Jäsrör för att låta dina fermentering kunna andas och undvika explosioner i ditt kök. En termometer är viktigt för att kunna hålla koll på temperaturen.

Självklart så spelar miljön en avgörande roll vid vegetabilisk mjölksyrejäsning, vilket påverkar slutprodukten. Även om avancerad sterilisering inte är nödvändig, är det viktigt att bibehålla en god och sund renlighet. Koka eller diska din utrustning och skölj noggrant för att ta bort alla tvål rester.

Lactobacillus, även kallade lakto baciller, är snälla bakterier som spelar en viktig roll i vår kropp. De tillhör en grupp mjölksyrabakterier och finns naturligt i vår tarmflora, munnen och underlivet.

Lakto baciller i dina grönsaker kommer att jäsa snabbare vid temperaturer över 20c, vilket resulterar i en mjukare och slätare slutprodukt med en skarpare smak och arom. Ett intervall mellan 15c och 20c är idealiskt för en balans mellan tid och kvalitet, med en jäsning som tar allt emellan två till sex veckor.

Tänk på att små skadedjur som fruktflugor lätt kan lockas till dina grönsaker. Använd en trasa eller ett jäsnings lock för att täcka din burk och placera den i ett skåp, borta från damm och mikrober.

Experimentera med olika grönsaker, örter och kryddor för att skapa unika och utsökta fermenterade livsmedel. Kom ihåg att nyckeln till framgång är tålamod och att underhålla rätt miljö och utrustning.

Vi har valt att hålla det så enkelt som möjligt för att inte över komplicera saker och på så sätt hoppas få fler att få upp ögonen för denna fantastiska kok konsten i att konservera och bevara sin mat.

Till nästa gång ha det super fint från dina två passionerade självhushållnings bloggare. Tidde o Fidde.

Omdömen: 5 stjärnor
1 röst

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.