DIN GUIDE TILL NÅGRA AV DE BÄSTA GRÖNSAKERNA ATT BÖRJA FERMENTERA

Fermentering handlar inte bara om surkål och Kim chi, sanningen är att nästan alla grönsaker och även många frukter kan fermenteras.
Genom denna relativt enkla process så lyfter du fram de bästa smakerna och närings fördelarna från dina grönsaker. I det här inlägget kommer vi att utforska de bästa grönsakerna att jäsa, med fokus på deras smak, konsistens och hälsofördelar.
Är du redo? Låt oss tillsammans utforska våra topp 15 fermenterade grönsaker som vi tycker att du ska börja med.

2. Rödbetor: Ett sött och näringsrikt val.

Rödbetor är naturligt söta, så de jäser snabbt och kan locka till sig jäst som omvandlar socker till en liten mängd alkohol. De är rika på magnesium, kalium, järn, lösliga fibrer, vitamin A, C och B6 och antioxidanter.
(Förutom att stödja ett hälsosamt immunsystem, skyddar antioxidanter våra celler från fria radikaler, vilket kan påskynda åldrandet. Med andra ord kan deras betydelse för vår kropp inte överskattas.)

2. Sparris:

Sparris är en utmärkt utgångspunkt för jäsning, som kräver mycket lite förberedelse. Skär bara av botten av stjälken så att den får plats i en burk, täck den med saltvatten och tillsätt vitlök för extra smak. Fermenterad sparris är en stor källa till folsyra, kalium, fiber och tiamin.

( Tiamin, även känt som vitamin B₁, är ett koenzym som är nödvändigt för att hjärnan och det centrala nervsystemet ska fungera normalt samt för omsättningen av kolhydrater.
Dessutom har tiamin en mild diuretisk effekt, reglerar produktionen av saltsyra i magen, förbättrar inlärning och perception och uppmuntrar tarmperistaltiken.

Den kontrollerar också hjärtfunktionen och artärernas spänningstillstånd. Dessutom påverkar tiamin bukspottkörteln och levern.)

3. Broccoli:

Du kan göra en snabb jäsning (3-5 dagar) på broccoli för att lägga till lite probiotisk smak utan att låta de ömtåliga ändarna bli mosiga.
För en mer intressant twist, prova att jäsa endast broccoli stjälkarna.

4. Kål:

Kål är basen för många populära jäsningar, som surkål och kimchi. Den är bra för att öka immuniteten, minska inflammation, hjälpa till med viktminskning och förhindra förstoppning.

5. Morötter:

En balanserad smak i varje tugga. Fermenterade morötter ger en läcker balans mellan sött och salt, och de bibehåller en fin crunch. De är rika på vitaminer, mineraler och fibrer.

6. Majs: En söt och fiberrik jäsning.

Majs jäser snabbt, så håll ett öga på den och låt den stå i ett mörkt utrymme i 5-10 dagar. De är rika på fibrer och mineraler som magnesium, zink, koppar och järn.

7. Blomkål:

Fermenterad blomkål är krispig och rejäl rik på fibrer och en bra källa till antioxidanter, särskilt sulforafan, som har anti-cancer egenskaper.

(Sulforafan är en glukosinolat som hjälper till att göra fettlösliga gifter vattenlösliga, så att de enklare kan utsöndras från våra kroppar.

Sulforafan är ett näringsämne som finns i korsblommiga grönsaker och kosttillskott.. Det är väl känt för att ha antiinflammatoriska, antimikrobiella och antioxidant kvaliteter. sulforafan tas av vissa människor för medicinska ändamål, såsom att sänka risken för diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.)

8. Gurkor: Ett uppfriskande och probiotiskt mellanmål.

Fermenterade gurkor, eller pickles, kan göras med fänkålsfrön, dill, vitlök, senapsfrön, pepparkorn och korianderfrön. De är rika på antioxidanter, främjar hydrering, kan hjälpa till att sänka blodsockret och stödja viktminskning.

(Hydrering, Det kanske du inte visste men man kan få cirka 20% av sitt vätskeintag från en hälsosam kost. Vissa livsmedel, som vattenmelon, melon, gurka, äpplen, vindruvor eller broccoli, kan hjälpa till att öka mängden vätska som absorberas.)

9. Vitlök: En smakrik och hälsosam jäsning.

Jäst vitlök är rik på antioxidanter, vitaminer, mineraler och hjälper till att förebygga infektioner och förkylning.

10. Grönkål: En mångsidig och näringsrik källa.

Grönkål är bra att jäsa och kan användas som den är eller som en mix med andra grönsaker som vitlök och lök för extra smak. Den är full av antioxidanter, fyto näringsämnen och vitamin K.

("Phyto" är det grekiska ordet för växt, och "näringsämnen" är ordet för saker som stödjer livet. Dessa element, som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker, är det som ger dem deras fantastiska färgpigment och fungerar som växternas egen försvarsmekanism. Enkelt uttryckt, fyto näringsämnen, även kallade antioxidanter, finns i allt som har färg, vilket inkluderar frukt, grönsaker och bär.)

11. Lök: Lägger till komplexitet till dina jäsningar.

Lök kan lägga till komplexitet till andra jäsningar och används i nästan varje grönsaks jäsning. Rödlök är den hälsosammaste sorten, vilket ger en extra närings boost.

12. Paprika:

All paprika, från liten till stor, från kryddig till mild, är utmärkt att jäsa. Du kan jäsa dem hela, i strimlor, i ringar eller tärnas upp. Paprika innehåller mycket vitaminer, antioxidanter och är antiinflammatoriska.

13. Rädisor: En kryddig och syrlig njutning.

Rädisor mjuknar när de fermenteras, förlorar sitt kryddiga sting och ersätter det med en trevlig och angenäm syrlighet. De är rika på kalium, kalcium, natrium och C-vitamin.

14. Gröna bönor: ett krispigt och näringsrikt mellanmål.

Gröna bönor, skär ändarna och lägga dem i en flytande saltlake av salt och vatten. De är fantastiska källor till vitamin C, fiber, folat, kisel och vitamin K, som främjar friska ben, hår och hud.

(I kroppen omvandlas folsyra till B-vitaminet folat. Kvinnor som är gravida eller ammar bör se till att de får tillräckligt med folat. Folat hjälper även till vid produktionen av friska röda blodkroppar och syntesen eller reparationen av DNA.)

15. Rovor: ett skarpt och smakrikt tillskott.

Rovor är rika på fibrer, många vitaminer och mineraler, vilket gör dem till en utmärkt näringskälla.

Kom ihåg att grönsaker från kallare väderlek som skördas senare på säsongen är bäst för jäsning, eftersom de lämpar sig bättre för långtidslagring och jäsningsprocesser. Genom att välja rätt grönsaker kan du skapa en mängd läckra och näringsrika fermenterade livsmedel att njuta av.

Omdömen: 5 stjärnor
2 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.