Hur du ordnar och förbättrar effektiviteten i ditt kök likt ett proffs

Att ha ett organiserat kök är inte bara en fröjd för ögat. Det sparar dig tid, minskar stress och gör din matlagningen roligare. Här är mina bästa tips, kryddade med egna erfarenheter från mitt lilla självhushåll.

1. Rengör och prioritera

Jag minns när jag för första gången bestämde mig för att rensa i köket när jag började intressera mig för matlagning. Det var som att öppna Pandoras ask, där fanns allt från burkar med bönor som gått ut för så länge sedan att de nästan kröp ut av sig själva. Till samlingar av udda plastlock utan tillhörande burkar. Efter att ha sagt farväl till de mest mystiska föremålen (och undrat om vissa ens var mina), kände jag mig lättare än någonsin. Jag tror nog att du själv kan relatera lite till ovan text. Så det första jag rekommenderar att du gör är att börja med att kanalisera din inre Marie Kondo och göra ordning i ditt kök.


Tips: Rensa ut det du inte använder minst en gång i halvåret. Det är förvånansvärt befriande.



2. Skapa arbetszoner

Proffs kockar jobbar alltid i zoner, och det borde även också du göra. Jag har numera en yta för jordiga grönsaker, hacka och skiva hörna, ett stek och kok område samt ett disk och städa hörn. Det är som att ha små stationer i mitt eget lilla matlagnings nöjesfält. Om du är intresserad av att veta mer om livsmedelshygien för homesteaders så skriv en rad eller två i kommentar fältet nedan.


Tips: Använd färg kodade skärbrädor för olika råvaror, det minskar risken för kors kontaminering och gör det lättare att hålla ordning. Och om du använder dig av trä brädor, varför inte ta hand om dessa med Alhagas trä vax? Det är vad jag själv använder för att bevara mina egna trä produkter i köket som jag vet kommer i kontakt med livsmedel.

3. Organisera med behållare och korgar

Jag älskar Tupperware och genomskinliga burkar. Inte nog med att det ser snyggt ut, det gör också att jag slipper stå och skaka på mjöl paketet för att gissa om det räcker till pannkakorna.
Tips: Märk burkar och korgar tydligt. Det sparar tid och minskar risken för att du råkar salta kaffet (ja, det har nog hänt de flesta av oss någon gång i livet… : )

 

4. Lätt tillgång

Efter att flertal gånger ha letat efter min favoritkryddor i vad som känns som en evighet, bestämde jag mig till slut för att skapa en "VIP-hylla" i ögonhöjd. Nu har mina mest använda kryddor och redskap fått en egen plats och jag slipper gräva runt som en arkeolog varje gång jag lagar mat i ett mörkt skåp.


Tips: Häng upp redskap på krokar eller använd en magnetlist för knivar. Det frigör plats i lådorna och ser dessutom proffsigt ut. Om du hänger dina knivar på en magnetlist så placera kniven med ryggen först och vinkla in den med eggen, på så sätt håller du skärpan på dina knivar. När du ska ta din kniv vinklar du ut eggen först så att ryggen på kniven är den yta som sist har kontakt med magnetlisten.

5. Allt på sin plats

Var sak på sin plats, och en plats för varje sak. Det är mitt nya motto. Jag har till och med gjort små etiketter på hyllorna, så att även gäster hittar rätt (och jag slipper svara på frågan "Var har du durkslaget?" för femte gången på en kväll).


Tips: Sätt en liten etikett på insidan av skåpsdörrarna med en lista över vad som finns där inne.

6. Separera och erövra oredan

Jag har delat in mina köksredskap i kategorier: förbereda, laga, servera, förvara. Det gör det så mycket enklare att hitta rätt verktyg när det är dags att laga mat och det känns nästan som att ha en egen liten armé av köksredskap redo att rycka ut. Något som Caroline avskyr som pesten är en fullbelamrad yta på köksbänken, den ska vara klinisk ren och lätt städad. Själv så har jag gärna någon kastrull som jag använder ofta på spisen samt mina mest använda kryddor framme. Men för husfridens skull har jag nu alltid rena ytor och om jag mot förmodan skulle glömma något på köksbänken hör jag ständigt Carolines röst inom mig och jag städer snabbt bort det.


Tips: Använd utdragbara lådor eller korgar i skåpen för att snabbt få överblick.

 

Extra smarta tips för proffs känsla

Planera veckans måltider: Sätt upp en enkel meny på kylskåpet. Det minskar stress och gör att du kan förbereda ingredienser i förväg.

Rensa regelbundet: Sätt en påminnelse i mobilen för att rensa kyl och skafferi en gång i månaden. Det tar mindre tid än du tror om ni är två och arbetar i ett team.

Investera i smarta lösningar: Utdragbara lådor, roterande kryddkaruseller och hängande förvarningssystem kan göra underverk.

Gör det roligt: Sätt på din favoritmusik, ta på dig förklädet och gör köks fixet till en fest. Kanske till och med med ett glas Kefir i handen?

Genom att implementera dessa tips kan du förvandla ditt kök till en effektiv och inspirerande plats där matlagningen blir en dans. Och kom ihåg, det är helt okej om det ibland blir lite stökigt. Det viktigaste är att du trivs och har kul i ditt självhushålls kök.

Som sist vill jag bara nämna innan vi avslutar att som Amazon Associate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp genom vissa länkar i många av mina inlägg på denna här bloggen. Det kostar dig absolut ingenting extra, men hjälper mig att fortsätta dela med mig av mina erfarenheter och upptäckter. Tack för ditt hjärtliga stöd.

Varma hälsningar från dina två passionerade (och numera mer organiserade) självhushållnings bloggare, Tidde och Fidde.

Omdömen: 4.5 stjärnor
2 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.