
Välkommen till min lilla hörna av internet, kära läsare. Jag är så glad att du hittat hit till Alhaga homestead, mitt namn är Fredrik och om vi inte träffats tidigare så är min stora passion i livet att odla med moder natur som inspiration.
Kära trädgårds entusiast låt mig ta dig med på en kulinarisk resa som kommer att förändra ditt sätt att se på den ödmjuka gurkan för alltid. Föreställ dig doften av nyplockade gurkor som fyller ditt kök, känslan av solvarma gurkor i dina händer, redo att förvandlas till något magiskt.
Detta blogginlägg är likt pricken över i:et som slår igen säcken i blogg serien Hur man odlar gurkor (från frö till skörd) 🥒 Om du missat den så kan jag stark rekommendera att läsa den. Där får du lära dig det mesta om gurkor från frö till skörd.
Detta recept är en hyllning Irla Carolines mor som talade mycket varmt om just de Skånska gurkorna och att ingen annanstans kunde man få bättre gurkor.
Varje gurka bär på en berättelse om sol, regn och din egen omsorgsfulla hand. Men nu låt oss återgå till receptet.
Efter att du skördat din gurka skala den, låt skalet bli till näring för din kompost eller godis till dina kaniner. skär den i en centimeters skivor och dela på mitten. Strö över salt, som små kristaller av magi, och låt gurkorna vila i 20 minuter. Under denna tid sker en fascinerande process. saltet drar ut överflödigt vatten och intensifierar smaken. Efter vilan, pressa ut så mycket vatten som möjligt ur gurk bitarna.
Det är häpnadsväckande hur mycket vätska som gömmer sig i dessa gröna juveler, hela 95% är vatten! Tänk på all näring och smak som nu koncentreras i varje bit. Nu kommer ögonblicket då magin kommer skapas i din stekpanna.
Häll i 3 msk vinäger, som ger syra och djup. Tillsätt 3 msk olivolja, flytande guld från olivlundar som omfamnar gurkbitarna med sin rika smak. Och sist men inte minst, en klick honung, ungefär 1 msk. Kanske från egen kupa? Som adderar en subtil sötma och binder samman smakerna.
Låt denna aromatiska blandning möta medelvärmen i din panna. Rör om varsamt och låt gurkorna dansa i pannan i två till tre minuter. Se hur de förvandlas, absorberar smakerna och blir till något helt nytt.
För en extra touch av lyx, strö över några sesamfrön, små nötaktiga pärlor som adderar både smak och textur. Och om du har mynta i din örtagård finhacka några blad och låt deras friska arom lyfta rätten ytterligare.
Personligen föredrar jag att njuta av denna delikatess medan den fortfarande är ljummen. Det är i detta ögonblick som smakerna är som mest levande, en perfekt balans mellan syrligt, sött och salt, med en hint av örtig friskhet.
Detta recept är är en hyllning till din trädgård, till säsongens gåvor och till glädjen i att skapa något unikt med egna händer med våra nära och kära.
Varje tugga är en påminnelse om naturens under och din egen förmåga att förvandla det enkla till något extraordinärt. Så kära vän nästa gång din trädgård översvämmas av gurkor, kom då ihåg detta recept inspirerat av Irla.
Låt din fantasi flöda, experimentera med smaker och njut av frukterna av ditt arbete. För i slutändan är det detta som självhushållning handlar om, att leva i harmoni med naturen, skapa gemensamma minnen, att uppskatta varje skörd och att skapa magi i det vardagliga.
Smaklig måltid och lycka till med dina kulinariska äventyr i trädgården.
Lägg till kommentar
Kommentarer