ÄTA 6 MÅNADER GAMMALT ANKÄGG

Letar du efter en metod för att bevara ägg i hela sin råa form? Om så är fallet så sägs vattenglasning av ägg vara en av de mest effektiva långsiktiga metoden som finns. Vattenglasning av ägg är en traditionell konserveringsmetod som har använts sedan början av 1800-talet för att bevara färska ägg under lång tid utan kylning. Jag har läst att dessa skulle kunna klara sig i upp till två år men själv så har jag endast ätit 6 månader gamla ägg med följande teknik.

Här är några viktiga punkter om tekniken

Hur det fungerar

Rena, otvättade ägg sänks ner i en lösning av bestående av (kalciumhydroxid) och vatten.

Lösningen förseglar äggets naturliga skyddande hinna och täpper till porerna i skalet.

Detta förhindrar att bakterier och syre tränger in i ägget, vilket bevarar det färskt.

Viktiga detaljer

Endast färska, otvättade ägg från egna höns kan användas. Butiksägg fungerar inte eftersom de är tvättade.

Dessa ägg sägs kunna bevaras i 12-18 månader.

Säkrast är att använda sig av hydrerad eller hydraulisk kalk. Båda produkterna är dock hårda mot huden och bör användas med försiktighet, båda är ett utmärkta i att försegla äggskalet för att bevara äggen långsiktigt.

Äggen förvaras i en lufttät behållare på en sval och mörk plats.

Fördelar

Kräver ingen kylning eller elektricitet.

Bevarar äggen i sitt råa, naturliga tillstånd.

Gör att man kan ta tillvara på överflödet av ägg för vinterförvaring under våren och sommaren.

Sammanfattningsvis är vatten glasning en enkel och effektiv metod för långtids förvaring av färska ägg utan moderna hjälpmedel. Om du föder upp ankor vet du förmodligen hur deprimerande det kan vara under vintern när de värper mycket mindre på grund av det begränsade dagsljuset och lägre temperaturer.

Även om du inte vill tvätta av äggen före är det ändå viktigt att välja de renaste äggen till hands. Du kan lägga undan de rena tills du har tillräckligt för att komma igång. De riktigt smutsiga äggen ska vara de du rengör och förvarar i kylen.

Det är bäst att använda vatten utan klor för denna konservering. Som sagt, om du är kopplad till kommunalt vatten kan du fylla en burk med vatten och lämna den öppen på disken i under ett dygn.

Eftersom syre är fienden till nästan alla mat konserveringsmetoder, måste du använda en lufttät behållare, oavsett om det är en glasburk eller en hink av livsmedelskvalitet. Det skulle vara synd att hitta något annat än ruttna ägg i slutet av denna resa.

Hur vet man om äggen är fortfarande ätliga efter vattenglasning?

Efter en tids förvaring kan man använda följande metoder för att kontrollera om äggen fortfarande är ätliga.

Visuell inspektion

Knäck ägget i en separat skål och kontrollera utseendet, rekommenderat är att inte knäcka några av dina ankägg direkt i maten.

Ett färskt ägg har en fast, kompakt vita och en rund, upphöjd gula.

Om vitan är mycket rinnig och vattnig, eller gulan är platt, kan ägget vara gammalt.

Om du vill ha kokta ägg så rekommenderar jag att pochera dem.

Lukt testet

Ett färskt ägg ska inte ha någon stark lukt.

Om ägget luktar illa eller svavelaktigt när du knäcker det är det troligen dåligt och bör kasseras.

Flyt test

Obs: Dåliga ägg fylls med gaser. Om du lägger ägg i en behållare med vatten kommer gasfyllda ägg att flyta, vilket indikerar att de inte är bra. Färska, bra ägg kommer att sjunka till botten, och vissa ägg, på väg att bli dåliga, kommer att försöka stå upp. Du kan använda de som försöker stå, men de ska tillagas samma dag. Även om flyt testet inte är lika tillförlitligt för vatten glasade ägg, kan det ändå ge en god indikation.

Fyll ett glas med vatten och lägg i ägget.

Om ägget sjunker och ligger platt på botten är det sannolikt färskt.

Om ägget flyter upp till ytan är det troligen gammalt.

Allmänna riktlinjer

Vatten glasade ägg håller vanligtvis 12-18 månader vid korrekt förvaring.

Kontrollera alltid varje ägg individuellt innan användning.

Vid minsta tvekan, kasta ägget för att vara på den säkra sidan.

Kom ihåg att om du vill undvika att köpa butiks köpta ägg under vintern är det riktigt smart att bevara det du har när det är rikligt med ägg. Vatten glasning bevarar äggen i sitt naturliga tillstånd, så de bör ha samma egenskaper som färska ägg om metoden har utförts korrekt.

Detta behöver behöver du.

Glasburkar
28 g hydrerad eller hydraulisk kalk
1 liter destillerat eller naturligt källvatten
färska ägg, otvättade

Instruktioner
I en tre liters hink tillsätt vatten och kalken, se till tillräckligt med utrymme för äggen att sänkas under vatten. Använd förhållandet mellan en liter vatten till 28 g kalk oavsett behållarens storlek.


Blanda kalken och vattnet tills helt upplöst.


Tillsätt sedan försiktigt ägg till vätskan med den spetsiga toppen uppåt så att luft cellerna kan stanna kvar på toppen av äggen.


Skruva på locket på dina glasburkar ordentligt för att förhindra att vätskan avdunstar och äggen utsätts för luft.

Förvara dina ägg på en sval mörk plats lämpligen kylskåp eller jordkällare.

Vanliga frågor om vattenglass ägg

Kan man använda hönsägg istället för ankägg?

Du kan självklart använda vilka ägg du vill så länge som de inte är tvättade.


Kan man använda vanligt kranvatten för att glasa äggen i vatten?
Ja. Vi vill dock undvika att använda fluorerat och klorerat vatten. Helst vill vi använda filtrerat vatten med alla dess mineraler intakta. Om du har brunnsvatten kommer ditt kranvatten att fungera mycket bra. För dem med kommunalt stads vatten kommer det att innehålla fluor och klor. Eller så kan du använda tipset jag nämnde ovan om att lufta ditt kranvattnet i en öppen behållare i 24 timmar.

Kan man koka vatten glasade ägg?
Vatten glasade ägg kan kokas, men du måste ta ett extra steg innan du tillagar dem på detta sätt. Innan du lägger äggen i kastrullen måste du först sticka ett litet hål i skalet eftersom kalk lösningen förseglar ägget och fyller i äggskalets porer. Att sticka ett hål i äggskalet innan det kokar skapar en släppning för trycket. Utan en tryckavlastning kan dina ägg explodera och om du eller barn vistas i närheten kan brännskador uppstå genom kokande vatten.

Alla andra former av matlagning kräver som jag nämnt ovan att vi först knäcker äggskalet. Så du behöver inte oroa oss för att sticka hål.

Är det normalt att kalk lägger sig på botten av glasburken?
Ja! Att se kalk sedimentera i botten av behållaren är en normal del av processen. Rör inte om det. Även om det kan kännas frestande att röra om lösningen, måste du stå emot. Att röra om vätskan leder så att säga till en potentiell risk för att äggen spricker, vilket kommer att förstöra hela ditt parti av ankägg. Det kommer fortfarande att finnas mycket kalk i vattnet för att bevara äggen ordentligt.

Kommer de vatten glasade äggen att vara säkra att äta?
Äggen kommer att vara helt säkra att äta om vatten glaseringen görs på rätt sätt. Du måste dock använda rena burkar och redskap och rena otvättade ägg. Du kommer att veta om ett ägg blir dåligt eftersom lukten kommer att vara mycket distinkt.

Smakar vatten glasade ägg annorlunda än färska ägg?
Nej, jag känner ingen större skillnad mer än att mycket sitter i huvudet första gången som man provar på den här tekniken och man är ovan att äta ägg som är flera månader gamla. Konsistensen på vatten glasade ägg blir dock något annorlunda.


Bli en del av gemenskapen

Jag vill höra från dig. Dela dina erfarenheter, utmaningar och triumfer. Har du också ätit ett sex månader gammalt ägg? Dela med dig av dina erfarenheter. Det här är din chans att korsbefrukta idéer med likasinnade. och dela med dig av dina grönskande segrar samt ställa frågor.

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.