Din kompletta guide till att skapa PRO biotiska läckerheter.
Gör dig redo att släppa loss din inre kock och skapa mästerverk av fermenterade grönsaker. Med bara några enkla steg kommer du att kunna skapa en läcker och näringsrik godbit som får dina smaklökar att dansa av glädje.
Fermenterande grönsaker har tillagas i tusentals år, och det är nu hög tid att även du får ta del av allt det roliga. För med endast några få enkla ingredienser och lite tid kan du skapa dina egna PRO biotika, smakrika grönsaker.
Att förstå grunderna inför denna jäsning process handlar om att ha förståelse och lära sig bemästra naturens krafter för att skapa hälsosamma, PRO biotiska blandningar med komplexa smaker.
Kanske du tycker att det låter lite mer invecklat än det faktiskt är, fortsätt läsa så kommer allt att bli klart som korvspad.
För att jäsa grönsaker behöver du för att göra det enkelt grönsaker, salt, en behållare och lite tid. Det är allt!
Alkemin av dessa enkla ingredienser kommer att samverka för att skapa ett utsökt, PRO biotikarikt elixir.
Detta enkla grönsaks recept av fermenterande grönsaker är perfekt för dig som är nybörjare. Följ bara stegen och låt jäsningens magi ha sin charm.
I slutet av den här artikeln kommer du att vara lite av en fermenterings expert, laddad med tusen års kunskap och färdigheterna för att skapa näringsrik, PRO biotikarik mat med minimalt avfall. Så vad väntar du på? Låt oss dyka in och låsa upp jäsningsprocessens hemligheter tillsammans!
Så vad är fermenterade grönsaker?
Dessa läckra och näringsrika livsmedel omvandlas av bakterier, svampar och enzymer till produkter som är mindre giftiga, mer smältbara och smakar bättre än deras färska motsvarigheter. Det är kan man nästan säga som en smak explosion i munnen!
I början kanske smaken kan kännas lite främmande, det gjorde det för oss. Men ge det lite tid så ska du se att med tiden så kommer du inte kunna motstå dessa läckerheter.
Så, hur sker denna förvandling? Allt sker tack vare lakto fermentering, där vi låter Lakto baciller dom snälla bakterierna för din mage frodas i vår mat och skyddar den från andra skadliga patogen er.
Och den hemliga ingrediensen? Salt!
Salt tillåter denna process att ske genom att tillåta Laktobacillerna att utplåna de dåliga bakterierna. När denna process är klar, omvandlar lactobacillus det naturliga sockret i dina grönsaker till mjölksyra. Denna syra fungerar som ett naturligt konserveringsmedel för näringsämnena, texturen och smaken i din mat, vilket gör att den kan åldras till en utsökt fermenterad delikatess.
Men vänta, det finns mer! fermentering är nämligen en utmärkt utgångspunkt för nybörjarjäsning och självhushåll eftersom det är snabbt, relativt enkelt, prisvärt och hälsosamt. Ju mer socker dina grönsak innehåller, desto snabbare jäser dom.
Även storleken spelar roll, ju mindre du skär dina grönsaks bitar desto snabbare jäser de också. Temperaturen är även något att ta med i dina beräkningar och påverkar också jäsnings hastigheten.
Men oroa dig inte, det bästa sättet att veta är att regelbundet smaka av den och utveckla dina egna smak preferenser. Det är i början lite som att vara en finurlig vetenskapsman i köket där du experimenterar med olika smaker och texturer tills du hittar den perfekta kombinationen.
Så gör dig redo att ge dig ut på en vild och underbar resa in i de fermenterade grönsakernas värld! I det här superenkla fermenterade grönsaksreceptet ska vi visa dig hur du förvandlar vanliga grönsaker till syrliga, probiotiska läckerheter. Och den bästa delen? Du kommer att kunna mumsa på dessa hemgjorda läckerheter hela vintern. Inget springande till affären, någon timmes jobb och vinterns matförråd är så gott som i hamn.
Förr visste var tjomme hur man skulle jäsa grönsaker för att säkerställa att alla hade tillräckligt att äta under vintern. För den moderna familjen är ofta frysta grönsaker, konserver eller importerade varor svaret. Det är dock ganska lätt att jäsa mat själv för att behålla den konserverad.
Att jäsa grönsaker är en ganska enkel process, så låt oss gå igenom grunderna:
Först så väljer du ut din favorit grönsaker och skär dem till den storlek du föredrar, blanda gärna och matcha. (Beroende på grönsak kan du även låta dem vara hela).
5 deciliter vatten
1 ½ msk havssalt (grovt är bäst)
två till tre 500g burkar med förslut bart lock
Örter och kryddor (valfritt)
Fyll en förslutnings bar glasburk med dina grönsaker, tillsammans med eventuella örter och kryddor som du vill använda. Fyll burken till toppen av halsen, lämna ungefär en tummes utrymme på toppen.
Rör ihop ditt vatten och salt tills saltet är helt upplöst, häll sedan över grönsakerna tills burken nästan är full (lämna cirka två centimeters utrymme). Se till att grönsakerna är helt täckta.
Lägg locket på burken och se till att den är ordentligt stängd! Förvara dem i ditt skafferi eller någon annanstans i ditt hus som är runt 20 grader Celsius i 4-7 dagar. Du bör se bubblor i vätskan när mjölksyrabakterierna börjar verka.
VIKTIGT! Skruva inte fast ditt lock helt, det kan explodera! Vi brukar göra som så att vi placerar en linne duk ovanför mynningen på burken och lägger locket lätt löst ovanpå. Detta är extra viktigt under de första dagarna då jäsningen är som mest aktiv.
Efter ungefär en vecka öppna burken och gör ett smakprov för att se om du är nöjd eller om du vill låta jäsningen pågå längre. Om du inte är nöjd smaka av regelbundet i minst två veckor till. När du känner dig nöjd så flyttar du burken till en svalare plats som kylskåpet eller en jordkällare för att bromsa ner jäsningen.
Hela processen bör ta någonstans mellan 2 och 4 veckor innan jäsningen är klar, beroende på vilka grönsaker du använder och storleken på bitarna,
Denna förvånansvärt enkla process kräver väldigt lite ansträngning, men tar lite tid. Det är därför ofta som fermenterade grönsaker ofta är dyra. De tar tid och ger inte omedelbar tillfredsställelse, vilket gör dem mer tilltalande för oss som önskar leva mer hållbart men mindre effektiva för kommersiella säljare.
Man skulle kunna tänka sig jäsningen som en form av "för smältning". Eftersom kolhydraterna i dem har brutits ner, är detta tänkt att göra fermenterad mat lättare för din kropp att bearbeta med ett lägre kalori intag. Genom att lära dig jäsa mat kan du prova något som en gång var en vanlig del av vardagen och bevara kunskap som gått i arv genom generationer.
De bakterier som normalt skulle få mat att försämras bryts ner av syran som skapas under jäsningsprocessen. Detta förlänger hållbarheten för fermenterade livsmedel så att de inte behöver kylas.
Om du aldrig har försökt fermentera grönsaker själv innan så kan det i början kännas lite vemodigt att komma till skott. Rom byggdes som sagt inte heller under en dag, så börja smått och arbeta dig uppåt.
Grönsaker med låg vattenhalt som bönor, kål och morötter är utmärkta för dig som är nybörjare eftersom de inte blir alltför mjuka. När du blir mer varm i kläderna så kan du gå vidare till mer vattniga grönsaker som gurka, zucchini eller tomater. Förutom grönsaker som kan bli lite mosiga i från för lite salt, kan följande inträffa:
Vita avlagringar indikerar att jäsningsprocessen hämmas av jäst bakterier från luften och att det inte fanns en fullständig luft tätning.
Nedsmutsade burkar, otvättade händer eller otillräckligt rengjorda grönsaker kan orsaka dålig hygien, vilket kan göra att hela jäsningsprocessen blir dålig. Steriliserade burkar och en hygienisk miljö krävs.
Om grönsakerna inte var helt nedsänkta eller om utomhus temperaturen var för hög (över 30 grader Celsius), kan maten ruttna eller mögla. Skadliga bakterier frodas i värmen, medan mjölksyrabakterier hämnas i dessa högre temperaturer.
Om burkens lock buktar ut, vid förvaring av de färdiga fermenterade grönsakerna innebär det att de naturgaser som skapas under processen inte kan släppa ut eftersom locket skruvats på för hårt.
Konserverna kommer att lukta särskilt illa om de är skämda.
Där har du det det är nu dags att lägga till en touch av din personliga lantlig touch till dina måltider med anor från förr och introducera en boost av tarmvänlig godhet till din kost.
När du väl börjar lära dig om jäsning kommer du utan tvekan att komma på många kreativa kombinationer och idéer.
Så gör dig redo att imponera på dina nära och kära och förvåna dem med dina nyfunna jäsnings färdigheter i detta recept. Detta kan bli till en mycket fin gåva eller present till någon som du håller av.
Vi hoppas att du fortsätter att experimentera och var kreativ med dina grönsaker och kryddor och njuta av de läckra och näringsrika fördelarna med fermentering. Dina smaklökar, hälsa och plånbok kommer garanterat att tacka dig!
1 röst
Du har redan röstat.
Lägg till kommentar
Kommentarer