
I dagens sista blogginlägget för den här gången kommer du få lära dig var du hittar brännässlan och vad du kan göra för gott med denna fantastiska växt? Låt oss tillsammans utforska den ofta missförstådda, men otroligt värdefulla brännässlan, en växt som förtjänar vår uppmärksamhet och respekt.
Med tanke på sting faktorn och den ofta missuppfattande allmänna avskyn för växten när de medicinska fördelarna inte är kända, kommer du inte att hitta denna växt i livsmedelsbutiker (såvida det inte är en hälsokostbutik eller online på Amazon). På dessa platser kan du vanligtvis hitta brännässla i form av teer, tinkturer, krämer, salvor och kapslar.
Brännässlan är en fascinerande växt som har följt mänskligheten i årtusenden. Dess närvaro i vår omgivning är både en gåva och en utmaning. Låt oss dyka djupare in i denna gröna världs hemligheter.
En naturlig skattkammare
Brännässlan är en sann naturlig juvel fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dess näringsrika blad har använts i folkmedicin i århundraden för att behandla allt från ledvärk till allergier. Men trots dess imponerande meritlista hittar vi sällan som sagt denna kraftfulla ört i våra livsmedelsbutiker.
Att hitta och skörda
Om du liksom jag helst vill undvika att köpa denna växt kan du vanligtvis behöva att söka efter dem själv, och som nämnts finns de nästan överallt. Så för att njuta av brännässlans fördelar behöver vi ofta ge oss ut i naturen.
Våren är den perfekta tiden att börja din nässeljakt. Tänk dig doften av fuktig jord under dina fötter och känslan av frisk luft i dina lungor medan du söker efter dessa gröna skatter.
Om du dessvärre inte kan plocka dina egna nässlor så misströsta inte då du kan finna dem genom att klicka på bilden här bredvid. Som Amazon Associate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp genom vissa länkar i många av mina inlägg på denna här bloggen. Det kostar dig absolut ingenting extra, men hjälper mig att fortsätta dela med mig av mina erfarenheter och recept. Tack för ditt hjärtliga stöd!
Odla din egen nässelträdgård
Om tanken på att söka efter nässlor i det vilda känns överväldigande, varför inte skapa din egen lilla nässeloas hemma? Att odla brännässlor är inte bara enkelt, det är också ett fantastiskt sätt att alltid ha tillgång till denna näringsrika växt.
Nässelns hemliga liv
Brännässlan är en fascinerande flerårig ört som trivs i kväverik jord. Föreställ dig hur den sträcker sig mot himlen, ibland över 150 cm hög, den sprider sig genom underjordiska utlöpare och växer därför ofta i större bestånd med sina karakteristiska kantiga stjälkar och hjärtformade blad. Brännässlans han och honplantor har båda små och oansenliga grönaktiga blommor som sitter i axlika blomställningar. Det är som att ha en liten bit av vild natur precis utanför din dörr.
Nu när vi har lärt känna brännässlan lite bättre, låt oss utforska hur vi kan förvandla denna ofta förbisedda växt till en värdefull resurs i vårt kök och vår hälso-rutin.
Nässelsoppa, en smakupplevelse
Att äta nässlor färska kanske inte lockar alla, men låt inte det avskräcka dig! Genom att tillreda nässlorna i soppor eller teer kan du njuta av deras hälsofördelar på ett mer aptitligt sätt. Tänk dig en rykande skål med nässelsoppa en kylig höstdag. Det är inte bara näringsrikt, det är ren komfort i en skål.
Nedan hittar du ett smarrigt och annorlunda recept på brännässel soppa som jag tycker att du ska prova. Var medveten om att det finns många sätt att göra det på, så om det som anges nedan inte passar dig kan du modifiera det för att passa dina personliga smaklökar.
Ingredienser:
½ medelstor lök, hackad
2 potatisar, skalade och tärnade
1 liter grönsaksbuljong
300 g färska brännässlor (se till att använda handskar när du hanterar dem)
1 msk creme fraiche (valfritt) per portion
Salt och peppar efter smak
Olivolja eller smör för stekning
Citronjuice för servering
Knaperstekt bacon
timjan, kirskål eller andra örter du tycker om
Instruktioner:
Förbered brännässlorna: Skölj brännässlorna noggrant under kallt vatten för att ta bort smuts och insekter. Ta bort de grova stjälkarna.
Fräs lök: Hetta upp olivolja eller smör i en stekpanna. Tillsätt bacon och stek upp, sist den hackade löken och låt löken svettas på medelhög värme tills den fortfarande har lite stuns och lägg din bacon och lök mix åt sidan.
Tillsätt potatis: Lägg därefter i de tärnade potatisarna i pannan och fräs dem i 2-3 minuter.
Koka soppan: Häll i grönsaksbuljongen och koka upp.
Tillsätt brännässlor: Tillsätt brännässlorna och potatisen till soppan och låt sjuda i ytterligare 10 till 15 minuter tills potatisen har mjuknat.
Mixa soppan: Använd en stavmixer eller en vanlig mixer för att puréa soppan tills den är slät. Om du vill ha en krämigare konsistens kan du tillsätta en skvätt grädde vid detta steg.
Det är nu magin sker och som du sätter pricken över i:et. Hittills har vi gjort basen till din nässelsoppa, det är nu som du verkligen kan lysa med din kreativitet.
Smaka av: Krydda med salt, peppar och eventuellt lite citronjuice för att lyfta smaken.
Servera: Häll upp soppan i skålar och garnera med 1 msk creme fraiche, lite knaperstekt bacon, den brynta löken, några kvistar kirskål fint hackade och sist lite färsk timjan.
Denna soppa passar perfekt med ett gott bröd på sidan.
Detta är hur jag gör min brännässel soppa, hoppas att den kommer att smaka. Och beroende på året varför inte experimentera med svamp eller jordärtskockor för att piffa
Lägg till kommentar
Kommentarer
Hejsan!
Kul att se hur saker och ting utvecklats och bloggen tagit form. Jag har själv provat att göra den i går med torkade nässlor och det blev jätte bra. Brukar göra nässelsoppa men aldrig tidigare tänkt på att tillsätta kirskål. Det var ett utmärkt tips, det ger nog den där extra dimension till soppan. Det får jag testa framåt våren vilket snart är här i Kullabygden. Tycker att det är roligt att experimentera med nya recept. Tack för tipset, och jag ser fram emot att läsa fler inlägg och följa dig här på bloggen!
Mvh, David
Hej David.
Tack så mycket för din fina kommentar. Det är underbart att höra att du provat receptet på nässelsoppa och att det blev bra. Kirskål är verkligen en fin tilläggning som ger soppan en extra smakdimension. Jag håller med dig om att experimentera med nya recept är riktigt roligt, och jag ser fram emot att dela fler idéer och recept med dig här på bloggen framöver.
Våren är verkligen en perfekt tid att prova nya saker med nässlor, så jag hoppas du kommer hitta fler inspirerande recept framöver här på bloggen. Kul även att höra att du uppskattar utvecklingen här på bloggen.
Mvh, Fredrik