I detta spännande blogginlägg ska vi ge oss ut på en resa in i rädisornas spännande värld, allt från frö till skörd! För det är nu i mitten av mars och början av april som du kan börja så dina rädisor frön på friland, men håll dock utkik efter den där luriga nattfrost.
Rädisor, de där älskade trädgårds pärlorna som så ofta hyllas som en av de bästa grödorna för nybörjare.
Och självklart är vi här för att visa dig hur givande och enkelt det kan vara att odla dem.
Innan vi går djupare i rädisornas spännande värld och hur du bäst odlar dem låt oss först få en liten inblick i rädisornas fascinerande historia.
Namnet "rädisa" kommer från det latinska ordet "radix", som betyder rot, en rätt så perfekt och passande beskrivning. Dessutom kommer släktnamnet "raphanus" från det grekiska ordet för "lätt kultiverad", vilket är vad vi fått lära oss och som samtidigt belyser hur enkelt dessa växter frodas.
Rädisan tros ha sitt ursprung i Kina, där vilda rädisor fortfarande blomstrar än idag, kan dessa mångsidiga grönsaker ha tämjts oberoende i både Medelhavet och Asien, vilket antyds av DNA-studier. Deras resa genom historien är inget annat än anmärkningsvärd. Från forntida egyptiska skildringar som föregick pyramiderna till Grekerna som sägs värderade dessa rädisor så högt att de presenterade guld rädisor till guden Apollo.
När rädisor senare spreds över Asien och Medelhavet hittade de så småningom sin väg till oss här i Europa, där de till en början var vördade för sin imponerande storlek. Men det var först runt 1600-talets början som de mindre sorter som liknar dem vi odlar idag att inta centrum.
Rädisor, dessa livfulla och mångsidiga grönsaker, är verkligen en fröjd att odla. Direkt sådd är vägen att gå, vilket gör din trädgårds resa smidigare och mer givande enligt vår personliga åsikt och vi sår hellre färre och oftare för att återkommande kunna njuta av dessa läckerheter. I år så har vi beställt våra rädisfrön från Impecta fröhandel och det blev Easter egg som blir lite av en överraskningen av färgsprakande kulörer samt French Breakfast.
Kom ihåg att när det gäller direkt sådd tenderar större frön som de från rot grödor som rödbetor och rädisor att klara sig exceptionellt bra.
För större rädisor så bör du sikta på att plantera dessa frön tidigt på våren eller början av hösten, medan mindre sorter kan frodas nästintill året runt med tillräcklig skugga under de mest intensiva och brännande sommarmånaderna.
Så hur tätt är för tätt, och hur sår du rädisfrön på bästa sätt?
När vi pratar om mellanrum brukar en praktisk tumregel vara att ge varje frö gott om utrymme att blomstra - ungefär två gånger bredden på själva rädisan. Till exempel, om du planterar rädisor som beräknas bli runt tre centimeter i bredd så kommer du med ett avstånd på 5- 6 cm ifrån från varandra att ge dina rädisplantor det bästa förutsättningarna och växa sig stora och fina på cirka 1 centimeters djup och 10 centimeter avstånd mellan raderna .
Men handen på hjärtat, vi lever inte under de ultimata förutsättningarna, naturen spelar i bland sitt spel och mycket kan gå fel i en ung rädisas liv. Så vårt råd är att inte pjåka så mycket utan mer sprida ut dem lite på frihand och kommer de lite för tätt så är inte det hela världen. Dessa blir fantastiska späda primörer i vår första gallring.
För att hålla dina rädisor blomstrande, ge dem en lätt vattning 2-5 gånger i veckan. Se till att jorden förblir konstant fuktig, men undvik övervattning för att förhindra rotröta. I varmt väder kan du behöva vattna oftare, för att hålla dina rädisor friska.
Tecken på att dina rädisor kan behöva en skvätt vatten kan inkluderar vissnande löv och hämmad tillväxt. Håll även utkik på jorden, är jorden torr på ytan eller går torkan längre ner i jord lagret? För att ta reda på detta så måste du sticka ner ett finger och känna efter.
Om du däremot övervattnar så kan detta leda till problem som rotröta, men med tiden så hittar du balansen och kan med blotta ögat se vad dina rädisor önskar.
Håll utkik efter eventuella oönskade gäster (skadedjur), men frukta inte, rädisor är som små krigare som klarar alla utmaningar.
Den här grödan är verkligen väldigt enkel att odla. Av denna anledning rekommenderar vi att starta med denna om du har inga eller väldigt begränsade erfarenheter av att peta ner små frön i jorden då inte mycket kan gå fel och chansen att lyckas är stor.
Det enda vi gärna vill rekommenderar är att du har en plan för vad du vill göra med alla dina rädisor? Även om det kan vara en relativt enkel gröda att odla så blir det fortfarande ett stort huvudbry om du inte vet vad i hela friden du vill göra med dem i köket, kommer du att odla dem och sedan undra varför du gjorde det?
Vi får ofta höra från nära och kära varje år. Åh, jag odlade något spännande men jag vet inte vad jag ska göra med dem?
Detta slutar oftast med att du tappar intresset och ger upp om trädgårdsarbetet, men det är inte vad vi önskar dig. Så oavsett vad det än är som du odlar ha en plan, vad är syftet med att du valt att odla just denna gröda?
Sammanfattning samt lite matnyttigt på vägen:
Snabb tillväxt: Rädisor mognar som vi nämnt tidigare snabbt, vanligtvis inom 3-4 veckor efter plantering. Kontrollera frö paketet för den specifika sortens som du valt för att se förväntade skördetid.
Storlek: De flesta rädisor är redo att skörda när de når cirka 2 centimeter i diameter. Vissa sorter kan dock växa sig större innan de blir träiga eller skarpa i smaken.
Färg: Beroende på sorten kan rädisor vara vita, röda, rosa, lila eller näst intill svarta.
Textur: Unga rädisor har en krispig konsistens och mild smak. Undvik övervuxna rädisor som kan bli kärniga, träiga eller bittra.
Blad tillväxt: Storleken på rädis bladen kan också indikera beredskap. Frodiga gröna blad tyder på en frisk växt som sannolikt har utvecklat en bra rot. Späda blad går även att använda i din sallad.
Drag test: Dra försiktigt upp en rädisa för att kontrollera dess storlek och utseende, eventuellt peta undan lite jord med fingret. Om den uppfyller dina önskade kriterier är det dags att skörda.
Lägg till kommentar
Kommentarer