Är du redo att lära dig om det sötaste ämnet på jorden? Honung är inte bara gott utan också en naturlig produkt som kan ätas direkt från din bikupa. Tillverkad av honungsbin av den nektar de samlar in från olika blommor och träd är honung ett sött ämne som lagras i bivax ramarna i bikupan. Bina blandar nektarn med sina egna enzymer, avfuktar den och täcker den med ett tunt lager skyddande bivax.


Men visste du att honung inte bara är sött och gott utan det är också nyttigt och bra för dig?

Sockerarterna i honung är dextros och fruktos, som kan tas upp av kroppen och användas som energi. Förhållandet mellan dextros och fruktos avgör om honungen kommer att hålla sig flytande eller kristallisera över tiden, och detta bestäms av moder natur.

Honung är också antibakteriellt och har använts i århundraden för att behandla mot förkylningar samt hosta.

Men all honung är inte skapad lika. För att honung ska kallas honung måste den vara gjord av honungsbin och den nektar de samlar in. Om bina matas med socker är det inte honung. Och om något läggs till honungen, som ett smakämne, är det inte längre honung.

Så vad är det då? Enkelt förklarat så kan man säga att det är något helt annat, nämligen en blandning av honung och smakämnen och kan därmed inte klassas som ren honung.

Om nektarn i honungen kommer från en viss typ av blomma till mer än 50 %, kan den kallas för den blommans namn. Till exempel hallon honung, äpple blom honung eller lindhonung. Det betyder inte att hallon honung smakar hallon, men det kommer att ha många andra smaker.

Så, nästa gång du njuter av en sked honung, kom ihåg att det inte bara är något sött godis, det är en naturlig produkt gjord av hårt arbetande bin. Och om du vill bevara alla nyttiga ingredienser, hantera honungen varsamt och undvik att värma upp den.

Den naturliga temperaturen inuti bikupan är 32°C – 36°C, och temperaturer över det bör undvikas.

Bin är även mycket känsliga för miljöpåverkan på grund av deras intrikata biologi och komplexa sociala struktur vilket i sin tur innebär att miljögifter och annat farligt hamnar i kupan. Dessa gifter lagras i vaxet där bina vistas och bor, där de lagrar sin honung som vi senare äter.

 

Flera faktorer bidrar till denna känslighet

Feromoner: Bin kommunicerar främst genom feromoner, som är mycket känsliga för miljöförändringar. Eventuella förändringar i dessa kemiska signaler kan störa deras kommunikation och koordination inom bikupan.


Bekämpningsmedel och föroreningar: Bin är extremt känsliga för bekämpningsmedel och miljöföroreningar. Dessa kemikalier kan störa deras navigerings förmåga, försvaga deras immunsystem och till och med leda till koloni kollaps störningar.


Klimatförändringar: Förändringar i klimat mönster kan påverka tidpunkten för blommande växter, vilket stör synkroniseringen mellan bin och deras foder källor. Extrema väder händelser kan också förstöra naturliga bi miljöer.


Förluster av livsmiljöer: Förstörelse av naturliga livsmiljöer på grund av urbanisering, jordbruk eller avskogning minskar även tillgången på lämpliga födosöksplatser för våra bin, vilket leder till matbrist och ökad konkurrens.


Sammantaget belyser bins känslighet för miljöpåverkan ekosystemens känsliga balans och vikten av bevarandeinsatser för att skydda dessa livsviktiga pollinatörer.

Vår personliga åsikt är att försöka undvika i den mån det går att köpa importerad honung. Vist, du kan köpa importerad honung även bland honung från olika lokala leverantörer. Men vet du verkligen vilka främmande bekämpningsmedel som är godkända i dessa länder, vart dessa bin hämtat sin nektar ifrån, vilka eventuella gifter som finns i den honungen som du äter? Därav är vi av den åsikten att vi hellre betalar det lilla extra för honung som kommer från lokala bigårdar där vi vet att bina i den mån det varit möjligt vistas i en så naturlig miljö som möjligt.

Genom att välja lokalproducerad honung njuter du inte bara av de unika smakerna ifrån din region utan stödjer också hållbara jordbruksmetoder och främjar miljövårds insatser. Dessutom kan du känna en viss sinnesfrid i att veta exakt var de söta dropparna kommer ifrån.

Så nästa gång du sträcker dig efter en burk honung i din lokala butik, kom ihåg resan det tog för denna burk med honung att komma fram till ditt bord. Och om du vill försäkra dig om att resan var kort och söt, välj då honung från närliggande bigårdar, där våra bevingade vänner flugit fritt och vilt, precis som de borde.

Detta är såklart våra egna preferenser, men något som folk sällan tänker på utan mestadels klagar på att svensk honung är så dyr utan tanken bakom vad som verkligen finns i honungen de köper. Allt för många gånger uppdagas honungs fusk i media som även ger våra svenska biodlare ett dåligt ryckte då vi lätt drar alla över en kant.

Genom att välja lokalproducerad honung njuter du inte bara av de unika smakerna i din region utan stödjer också hållbara jordbruksmetoder och främjar miljövårds insatser. Dessutom har du sinnesfrid att veta exakt var de söta dropparna kommer ifrån.

Omdömen: 5 stjärnor
1 röst

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.