Är du redo att lära dig om det sötaste ämnet på jorden? Honung är inte bara gott utan också en naturlig produkt som kan ätas direkt från din bikupa. Tillverkad av honungsbin av den nektar de samlar in från olika blommor och träd är honung ett sött ämne som lagras i bivax ramarna i bikupan. Bina blandar nektarn med sina egna enzymer, avfuktar den och täcker den med ett tunt lager skyddande bivax.
Men visste du att honung inte bara är sött och gott utan det är också nyttigt och bra för dig?
Sockerarterna i honung är dextros och fruktos, som kan tas upp av kroppen och användas som energi. Förhållandet mellan dextros och fruktos avgör om honungen kommer att hålla sig flytande eller kristallisera över tiden, och detta bestäms av moder natur.
Honung är också antibakteriellt och har använts i århundraden för att behandla mot förkylningar samt hosta.
Men all honung är inte skapad lika. För att honung ska kallas honung måste den vara gjord av honungsbin och den nektar de samlar in. Om bina matas med socker är det inte honung. Och om något läggs till honungen, som ett smakämne, är det inte längre honung.
Så vad är det då? Enkelt förklarat så kan man säga att det är något helt annat, nämligen en blandning av honung och smakämnen och kan därmed inte klassas som ren honung.
Om nektarn i honungen kommer från en viss typ av blomma till mer än 50 %, kan den kallas för den blommans namn. Till exempel hallon honung, äpple blom honung eller lindhonung. Det betyder inte att hallon honung smakar hallon, men det kommer att ha många andra smaker.
Så, nästa gång du njuter av en sked honung, kom ihåg att det inte bara är något sött godis, det är en naturlig produkt gjord av hårt arbetande bin. Och om du vill bevara alla nyttiga ingredienser, hantera honungen varsamt och undvik att värma upp den.
Den naturliga temperaturen inuti bikupan är 32°C – 36°C, och temperaturer över det bör undvikas.
Bin är även mycket känsliga för miljöpåverkan på grund av deras intrikata biologi och komplexa sociala struktur vilket i sin tur innebär att miljögifter och annat farligt hamnar i kupan. Dessa gifter lagras i vaxet där bina vistas och bor, där de lagrar sin honung som vi senare äter.
Lägg till kommentar
Kommentarer