UPPTÄCK VARFÖR LOKAL HONUNG ÄR SÅ POPULÄR!

Allt fler och fler av oss blir allt mer medvetna om vår hälsa och livskvalitet.
Majoriteten av den honung som oftast finns tillgänglig på våra stormarknader har pastöriserats, vilket tyvärr innebär att alla nyttiga vitaminer och mineraler har förstörts under uppvärmnings processen. I det stora hela kan man mer se det som ett sötningsmedel och inte längre en naturprodukt.

Visste du att honung är antibakteriell till den grad att bakterier inte kan växa i den?

Det sägs att en grupp arkeologer ska ha upptäckt vad det tror är en tusen år gammal honung som inte hade förorenats av mikroorganismer djupt ner i faraonernas gravkammare. Honungs enorma hälsofördelar är bland annat relaterade till antioxidanter, antiinflammatoriska effekter och antibakteriella egenskaper.

Det vi många gånger ser som gammal och dålig honung är oftast honungs kristaller och honungen känns kornig när vi äter den. Men den är inte dålig och fullt ätbar därför pastöriseras oftast honungen som finns i våra matbutiker just för att undvika att honungen ska kristalliseras.

Naturlig honung innehåller en blandning av olika nyttoämnen lite beroende på vilka drag växter bina har besökt och därmed kan man säga att var skörd är unik. Även om näringsämnena i honung varierar kan man med all säkerhet säga att all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Honungsbin är viktig för pollinering på många platser över hela vårt avlånga land. Dessvärre är det oundvikligt att bekämpningsmedel oftast hamnar i vår honung då bina rör sig inom en radie av 3 kilometer.

Dessutom många större storskaliga biodlare använder oftast starka kemikalier för att bekämpa sjukdomar och skadedjur som i sista ledet även hamnar i din honung.

Det är här din lokala biodlare kommer in.

Mindre lokala biodlare har oftare en närmare relation till sina ludna små bin än större mer vinstdrivande kommersiella honungsproducenter. Här kommer tre av våra främsta orsaker till varför vi föredrar att stödja mindre lokala bigårdar.

Det är en 100% naturlig produkt.

Vilket betyder att den aldrig har blivit uppvärmd. Du får en "levande" honung som har alla naturliga pollen, aminosyror, vitaminer och mineraler!

Om möjligt, köp lokal honung.

Genom att konsumera mer lokalproducerad honung kan vi i viss mån minska symtom av allergier eftersom vi får ta del av alla de pollen och nektar som vår kropp oftast är van vid.

Vi löper en betydande större risk genom att köpa billig honung, särskilt rinnande honung, från nationer som Kina där vi inte känner till huruvida bina sköts väl och där honungen även blandas med andra sockerarter och därav håller den sig rinnande längre.

Dessutom är det bara ett fåtal lokala biodlare som värmer sin honung.

Ansvarsfull praxis.

All honung här på Alhaga bigård skördas på ett hållbart sätt för att främja robusta, friska bisamhällen.

Jag tillhandahåller ett mindre antal kupor, vilket minskar konkurrensen mellan våra inhemska pollinatörer.

När du köper din honung från lokala biodlare så köper du verkligen en upplevelse och en ren naturprodukt.

Människor blir allt mer intresserade av var deras mat kommer ifrån och metoderna hos de lokala odlare som producerar den. Detta är viktigt av flera skäl:

Det hjälper till att utveckla en relation med vad du stoppar i dig.

Du blir mer medveten om det du äter.

Och med kunskap kommer möjligheten att stödja livsmedel och biodlare du tror på.

Omdömen: 5 stjärnor
1 röst

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.