
Välkommen till min lilla hörna av internet, kära läsare. Jag är så glad att du hittat hit till Alhaga homestead, mitt namn är Fredrik och om vi inte träffats tidigare så är min stora passion i livet att odla med moder natur som inspiration.
Men innan vi dyker in i potatisens spännande värld vill jag bara nämna att som Amazon Associate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp genom vissa länkar i många av mina inlägg på denna här bloggen. Det kostar dig absolut ingenting extra, men hjälper mig att fortsätta dela med mig av mina erfarenheter och recept. Tack för ditt hjärtliga stöd!
Så du har odlat potatis, lagrat den och nu vid den här tiden på året är det inte ovanligt att du hittar en och annan som har blivit lite mjuk av sig. Kanske till och med skrumpnat. Låt oss titta på vad mjuk potatis är, hur man använder den plus några enkla recept.
Det är så lätt att när man börjar skriva att timmarna blir till dagar och rätt som det är så har man gjort ett blogginlägg som blivit alldeles på tok för långt. För att du ska hålla dig alert och inte somna så kommer jag att dela upp detta blogginlägget i två delar så att det blir mer lättsmält.
Kära trädgårds entusiast och självhushållare det är en kylig Februari morgon och jag sitter här vid mitt köksbord, omgiven av mjuka potatisar som senare ska bli min middag och en kopp rykande varm örtte från egen täppa. Utanför fönstret ser jag frosten glittra på grässtråna och en modig ekorre som vågat sig ända fram till altanen. Det är den här tiden på året som får mig att reflektera över säsongens skördar och hur vi kan ta vara på naturens gåvor, även när de börjar bli lite trötta. Vintertiden är trädgårds entusiastens tid på året för reflektion och planering. Idag vill jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter kring något som ligger mig varmt om hjärtat. Nämligen hur vi kan använda och uppskatta varenda liten potatis från vår trädgård, även de som blivit lite mjuka och skrumpna. Låt oss tillsammans utforska potatis förvaringens konst och upptäcka de dolda skatterna i våra förråd.
Den bortglömda potatisens charm
Tänk dig att du öppnar dörren till ditt svala skafferi, doften av jord och höst som förföriskt kittlar dina sinnen. Du sträcker dig efter plastbacken med potatis som du så stolt skördade för några månader sedan. Men när du tar upp en knöl känner du att den inte längre är lika fast som förr. Kanske har den till och med börjat skrumpna lite. Många skulle kanske sucka och slänga den i komposten, men inte vi! För oss självhushållare är varje potatis en liten skatt, full av möjligheter.
Trädgårds potatis vs. butiks köpt potatis
Låt mig ta dig med på en liten resa genom potatis förvaringens värld. Det finns något magiskt med att gräva upp sina egna potatisar, känna den svala jorden mellan fingrarna och se de gyllene knölarna komma fram i dagsljuset. Dessa hemma odlade pärlor har en helt annan karaktär än sina butiks släktingar. Medan butiks potatis ofta är tvättade och polerade till perfektion, bär våra trädgårds potatisar på en skyddande mantel av jord. Denna naturliga barriär är nyckeln till deras imponerande hållbarhet. Tänk dig känslan av att kunna njuta av egen potatis långt in på vintern, kanske till och med fram till nästa års skörd.
Potatisförvaringens konst
För att verkligen uppskatta skillnaden mellan hemma odlad och butiks köpt potatis, låt oss tillsammans dyka djupare i förvarings konsten.
Tvättning: Butiks potatis är ofta tvättad, vilket minskar hållbarheten. Våra trädgårds potatisar däremot, behåller sin naturliga jord dräkt som ett skyddande skal.
Förvaring: En sval, mörk plats är idealisk för potatis förvaring. Tänk dig en jordkällare eller ett svalt skafferi där potatisarna kan vila i lugn och ro.
Sortval: Att välja rätt potatissort för långtids förvaring är en konst i sig. Sorter som Bintje, Asterix och King Edward är kända för sina goda lagrings egenskaper. Vilken knöl är din favorit..?
Potatis förvaringens magi
Att se en potatis gro är som att bevittna naturens mirakel i miniatyr. Varje potatis bär på en inbyggd livskraft, redo att skapa nytt liv. När en potatis börjar bli mjuk, är det egentligen början på en ny cykel.
Vatten förlust: En potatis består till 80% av vatten. När den börjar tappa fukt, blir den mjuk.
Närings omvandling: De återstående 20% är energi och näringsämnen som potatisen använder för att starta sin föröknings process.
Grodd bildning: Så småningom ser vi groddar växa fram ur potatisens "ögon" detta är naturens sätt att förbereda för nästa generation.
Lägg till kommentar
Kommentarer