SÅ SKÖTER DU OM DIN GJUTJÄRNSPANNA MED BIVAX

En gjutjärnspanna kan hålla i många generationer om den underhålls på rätt sätt. Men det är avgörande att förstå vilken typ av gjutjärnspanna du har och hur du underhåller den.

Alla gjutjärnspannor faller inte i samma grupp. I stort går det att dela in gjutjärnspannor i två olika kategorier: gjutjärnspannor med emalj och gjutjärnspannor utan emalj.

 

Vad är en gjutjärnspanna med emalj?

En gjutjärnspanna med emaljbeläggning har ett skyddande lager av emalj. Under tillverkningsprocessen bränns emaljen direkt på gjutjärnet, vilket ger pannan en glasliknande yta .

Gjutjärnet skyddas
då ifrån syre och fukt av emaljen så att gjutjärnet inte bryts ner.

 

Vad är en gjutjärnspanna utan emalj?

Utan emalj saknar en gjutjärnspanna den glasliknande ytan som skyddar metallen från syre och fukt. För att uppnå den skyddande nonstick-ytan måste pannan brännas in med en neutral olja. Om du är liksom oss trött på att laga mat i potentiellt farliga teknologier som teflon så kommer du att detta inlägget att få lära dig hur du tar hand om dina trogna gamla gjutjärnspannor utan emalj på bästa sätt.

Vilka är fördelarna med att använda bivax?

Bivax skapar en hård, slät och non-stick yta på dina gjutjärnspannor, Jämfört med andra metoder för att bränna din gjutjärnspanna är det viktigt att tänka på följande:


Animaliska fetter: Förr användes uteslutande animaliska fetter för att bränna gjutjärnspannor, och de fungerade alldeles utomordentligt. Bivax är dock ett mer naturligt och giftfritt alternativ.

Polymeriserad olja: Vissa proprietära blandningar av oljor använder en mycket liten mängd bivax, men huvudingrediensen är en polymeriserad olja. Oroa dig inte, smaksättning är knappt märkbar utan mer en process som kallas polymerisation, och vad som ger dina köksredskap den klassiska svarta patinan.

( Polymerisation är en kemisk reaktion där monomer molekyler sammanfogas till långa polymerkedjor eller tredimensionella nätverk. Den kan ske i många olika former och olika system finns för att kategorisera dem, i stegvis polymerisation eller i kedje vis polymerisation. )

Bivax kan dock göra applicerings processen enklare och skapa en hårdare, slätare yta.

Sammanfattningsvis är bivax ett utmärkt alternativ för att bränna gjutjärnspannor, speciellt om du planerar att lagra dem under en tid eller om du vill ha ett naturligt och giftfritt alternativ till olja. Det kanske inte är lika effektivt som andra metoder för att skapa ett polymeriserat oljeskikt på gjutjärnet.

 

kan du använda bivax för att bränna gjutjärn som redan har bränts med olja?

Ja, du kan använda bivax för att bränna gjutjärn som redan har bränts med olja. Bivax kan användas lite som ett tätningsmedel för dina gjutjärnspannor och kan hjälpa till att skydda pannan från vatten och fukt

Bivax
bör som sagts användas i kombination med andra oljor, såsom druvkärne eller rapsolja, för en ännu bättre smaksättning.


Underhåll.

Underhåll av gjutjärn kan vara lite knepigt, men det är värt det för att hålla dina kokkärl i toppform. Vatten är gjutjärnets fiende, men det är också nyckeln till upphettnings processen. Du kan tvätta ditt gjutjärn med lite diskmedel, men den skyddande oljan kommer därmed att mattas bort med tiden, så du måste upprepa upphettnings processen med jämna mellanrum.

Vissa människor tycker att gjutjärn är mycket underhålls fullt, vilket kräver upphettning om och om igen för att hålla sina pannorna i bra skick. Valet är som sagt ditt, men för vår del så har vi lärt oss hur vi ska sköta om våra gjutjärnspannor och med rätt skötsel så bygger du upp en skyddande patina efter varje gång som du lagar mat.

För att rengöra din gjutjärnspanna, använder vi oss av varmt vatten och eventuellt lite salt och torkar rent med en torr trasa. Torka den ordentligt och gnid in med lite vegetabilisk olja efter att du har rengjort den och ska lägga undan den.

Undvik att chocka dina gjutjärns produkter genom att hälla kallt vatten i en varm panna, låt dem sakta värmas upp på plattan.

Sammanfattningsvis är underhållet av dina pannor inte så svårt som det kan verka. Med lite försiktighet kan din gjutjärnspanna hålla en livstid och förse dig med många läckra måltider.

Varför just bivax?

Bivax är för oss ett naturligt och giftfritt alternativ som vi har tillgång till ifrån våra bi kupor. Det skapar en hård, slät och non-stick yta, vilket gör att det fungerar precis som en nonstick-yta.

Bivax härdar bättre vid rumstemperatur än oljor, så det blir inte klibbigt eller gummiaktigt. Det håller också bättre om du måste använda diskmedel för att rengöra din panna. Med en väl smord stekpanna lagar du maten jämnt och kan enkelt kan gå över från spishäll till ugn och får krispig mat.

Använd bivax för att bränna din panna, steg för steg.


1. Använd salt och en grov borste, stålull eller diskmedel för att rengöra pannan bör undvikas. Skölj noggrant med varmt vatten. 

2. Sätt pannan på spisen
och värma upp för att få bort överflödigt vatten, tillsätt lite grovsalt och skrubba rent pannan. Ta bort saltet när pannan känns ren och torka ordentligt med en handduk.


3.
När pannan börjar bli varm, tillsätt lite bivax. Vi använder oss av en större bit som vi för över järnet genom att hålla den med handen.

4.
Tillsätt två till tre matskedar olja lämpligen druvkärne eller rapsolja. Vi använder oss även av ister fett vissa gånger. Vad du väljer är helt och hållet upp till dig samt smak preferenser.

5. Fördela vaxet och oljan jämnt i pannan med en pappershandduk, se till att även sidorna blir väl insmorda.

6. Sätt in den i en 200°c ugn i 30 till 40 minuter. Eftersom vaxet bränns av kan det förekomma en del rökning, därför är en ovanstående frånlufts fläkt till hjälp.

Du kan självklart bränna din gjutjärnspanna enbart på spisen, tänk på att vissa gånger så kan du behöva upprepa processen en andra gång beroende på skicket av din panna.

Vill bara nämna innan vi avslutar att som Amazon Associate tjänar vi en liten provision på kvalificerade köp genom vissa länkar i många av våra inlägg på denna här bloggen. Det kostar dig absolut ingenting extra, men hjälper oss att fortsätta dela med oss av våra erfarenheter och upptäckter. Tack för ditt hjärtliga stöd!

Till nästa gång ha det super fint från dina två passionerade självhushållnings bloggare. Tidde o Fidde.

Omdömen: 5 stjärnor
3 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.